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Fukuoka Eats #3: Still eating that ramen? | 博多うまいもん③:まだ博多ラーメン食べてるの?

When you think of “Fukuoka” and “noodles”, what comes to mind?
Most people would probably answer “Hakata ramen”… but if that’s your final answer, then you will need to visit Fukuoka to reconfirm.
So what is the true “local favorite”?  It’s in fact the udon noodles – the “Hakata Udon”.

「福岡の麺」というと、おそらくほとんどの皆さんは「博多ラーメン」を思い浮かべるでしょう。
でも、博多ラーメンは地元民が愛するソウルフードでは必ずしもないことをご存知でしたか?
実は、福岡のソウルフードに値するものは「博多うどん」なのです。

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Udon over Ramen? ラーメンじゃないの!?

So what are the characteristics of the Hakata udon?

では、博多うどんの特徴は一体なんでしょう?

The Hakata udon noodles are described by the locals as “more of a beverage than a meal”. This is because the noodles are very soft, as opposed to the common Kagawa-style udon which has a dense, firm texture.

地元民に聞くと、彼らはこう言います。博多うどんは「飲み物」であると。
通常、うどんとはコシがある麺(香川のうどんみたいな)が美味しいと感じるでしょう。しかし、実は福岡のうどんはとっても柔らかいのです。

When you hear “soft noodles”, you may hesitate in trying it – I did too. I mean, that doesn’t sound like proper udon, right!?
But seriously, please do try it. There is a reason as to why this udon is associated to a beverage: its soup is remarkably tasty.

「え、柔らかいうどん!?そんなの絶対美味しくない」と思うでしょう。私も最初はそうでした。でも、騙されたと思って試してみてください。博多うどんが「飲み物」と呼ばれるには意味があります。出汁がとてつもなく美味しく、柔らかい麺と一緒にツルツルと「飲めちゃう」からです!

Still doubtful? When you come to Fukuoka, try the udon here: Udon Taira.

まだ疑心暗鬼のようであれば、福岡に来た時に「うどん平」に訪れてください。

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They usually have a long queue outside. いつも長蛇の列

This udon place serves traditional Hakata udon – and it’s extremely good.
When you do go, though, you MUST get here before they open – preferably at 11:00 – because people start queuing from around this time!

こちらのうどん屋さんは昔ながらの博多うどんという感じで、とっても美味です!
ただし、こちらに訪れる場合は必ず開店前(できれば11時)に来てください。でないと長蛇の列に並ぶ羽目になります!

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Packed! A lot of foreigners come too. 外国人観光客にも最近大人気です

It’s not a very big restaurant, but this cozy feel adds to the taste of the udon. Their menu is written up on the wall (in Japanese). My recommendation is the gobou-ten udon (burdock tempura udon, 430yen) or the niku gobou-ten udon (burdock tempura + beef udon, 740yen). In Fukuoka, it is common to order burdock tempura as a topping for the udon!

それほど大きくないお店ですが、アットホームな雰囲気が良い味を出しています。メニューは壁にある通りですが、私のオススメは「ごぼう天うどん(430円)」もしくは「肉ごぼう天うどん(740円)」です。福岡ではよくうどんに「ごぼう天」、つまりごぼうの天ぷらを乗っけて食べますよ!

 

 

 

 

 

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This family has been making the udon for over 40 years now. この家族が40年間担ってきました

When I first tried the udon here, I thought I wouldn’t like its “soft” noodles – but I was wrong. The broth was spectacular; the flavor was totally different from all the udon I’ve tried in the past. I love the firm noodles too, but this is of an entirely different category – Hakata udon can stand on its own as an individual udon brand!

私が初めてこちらでうどんを食べた時、柔らかいうどんなんて…と思いましたが、あの出汁を口にした途端に、そう思ってしまっていたことを後悔しました。今までに味わったことのない、あっさり&深い味の出汁!香川うどんのようなしっかりした麺も大好きですが、博多うどんはまた別物、完全に違ううどんの種類ですね。

Ramen is fine, too – but if you can, please go and try the Hakata udon at “Udon Taira”!

ラーメンも良いですが、騙されたと思って是非とも一度は「うどん平」へ博多うどんを食べに行ってください!

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Udon Taira (うどん平)
Open: 11:30-16:30[Mon-Fri], 11:30-15:00 [Sat]
Address: 3-7-10 Hakata-Ekimae, Hakata-ku, Fukuoka

2 thoughts on “Fukuoka Eats #3: Still eating that ramen? | 博多うまいもん③:まだ博多ラーメン食べてるの?

  1. Mmmm my mouth waters as I stare at that cLear broth.. DefiniteLy wiLL try this! But seeing as my chance of visiting to Fukuoka in the near future is near to none, do you think they’re avaiLabLe in other cities too?

    1. Thank you for your comment!
      I wish I could say that they are available in other cities, but I think the Hakata udon can only be eaten in Fukuoka… I don’t know of any Hakata udon stores that have expanded their chain outside of the Kyushu region or Japan overall. 😦 Although chances may be slim, I hope you do get an opportunity one day to visit Fukuoka!

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